Головна » 2013 » Липень » 6 » ПАМ'ЯТКА починаючому свинководу
20:08
ПАМ'ЯТКА починаючому свинководу
ХОЧУ морська свинка!
ПАМ'ЯТКА починаючому свинководу,
або напуття від досвідчених свинководов початківцям

Отже, при першому поверхневому знайомстві з морськими свинками, у вас склалося саме сприятливе враження про цих тварин, ви визнали їх чарівними і вирішили, що такий домашній вихованець вам цілком підходить.

До того, як довгоочікувана покупка буде здійснена, пропонуємо ще раз зважити всі "за" і "проти". З того моменту, як у вашому будинку з'являється новий мешканець, у вас з'являється ряд зобов'язань перед ним.

ВАЖЛИВО! Помітну частину вашого часу і грошей ви відтепер приділяєте ще одному членові вашої родини.

Маленькі "але":
  • Морські свинки неагресивні (рідко, однак, серед морських свинок іноді зустрічаються кусючі екземпляри), але це не означає, що тварина буде відразу ж вести себе дружелюбно і довірливо. Від природи вони дуже полохливі, і протягом довгого часу звір може ставитися до вас насторожено.

  • Морська свинка швидко вчиться впізнавати свого господаря, багато тварин швидко звикають і відгукуються в подальшому на свою кличку, однак не варто очікувати від морської свинки тями і слухняності, активної "гри" з дитиною, тим більше виконання будь-яких команд. Морські свинки не наділені інтелектом собаки або кішки і багато в чому їх поведінка досить-примітивно.

  • Морські свинки не піддаються дресируванню і в туалет звикають ходити по всьому простору клітини, а не в строго відведеному для цього господарем місці. Тому необхідно регулярно (не менше одного разу на тиждень, але краще - дві) міняти підстилку в клітці, щоб уникнути хвороби тварини і різкого запаху в кімнаті.

  • Багато морські свинки дуже рухливі, особливо в дитинстві. У зв'язку з цим будьте готові до того, що навколо клітки, в якій живуть ваші вихованці, будуть постійно розкидані тирса, сіно і послід. (Виняток становлять так звані клітини-"тераріуми" з пластиковими стінками замість грат)

  • Режим дня морської свинки, як правило, збігається з людським, тобто вночі вона спить, а вдень не спить. Але не виключена можливість того, що деяким тваринкам захочеться спати вночі. Крім того, рано вранці свинка може шумно пити з підвісної поїлки. Тому, якщо ви дуже сприйнятливі до різного роду шумів, то повинні продумати місце розташування клітини далеко від місць сімейного відпочинку.

  • Морські свинки дуже "балакучі". Часом вони ведуть себе занадто шумно і нав'язливо, вимагаючи вашої уваги або випрошуючи ласощі.

  • Морські свинки також краще розвиваються і краще себе почувають, якщо мають можливість хоча б раз на день побігати по кімнаті на волі. При цьому необхідно пам'ятати:

    • що свинки - гризуни, і можуть злегка погризти меблі і дроти поблизу місця їх вигулу;
    • можуть забратися в трудно доступні для людини місця;
    • можуть забруднити килими або підлоги "продуктами своєї життєдіяльності";
    • можуть захворіти, якщо поряд знаходиться джерело холодного повітря або протягу.
    • ВАЖЛИВО! Деякі особливості поведінки ваших вихованців можуть вас розчарувати.
Попередньо

Перш ніж у вашому будинку з'явиться новий мешканець, подбайте про те, щоб він був забезпечений усім необхідним для життя. Підготуйте для нього:
Простору клітку або тераріум для гризунів (для нормальної життєдіяльності однієї-двох свинок бажано купувати клітку площею не менше 50х70см).

  • Поїлку;

  • Миску;

  • Зерновий спеціалізований корм;

  • Сіно;

  • Тирса і / або гігієнічний деревне наповнювач.

  • ВАЖЛИВО! Перш ніж купувати морську свинку, підготуйте клітку, корм та аксесуари.


Де купувати

Придбати морську свинку можна придбати у заводчиків або в зоомагазині.

На сьогоднішній день кращою є практика придбання тварин безпосередньо у заводчиків. При покупці звірка в зоомагазині, особливо в зоомагазині "широкого профілю", висока ймовірність придбання хворого, ослабленого тварини, вагітної самки. Як правило, зоомагазин не має інформації про походження та спадковості звірка.

Що стосується заводчиків, то у них, у більшості випадків, морським свинкам забезпечується оптимальний догляд, внаслідок якого ризик захворювань та небажаної в'язки молодих тварин знижується. При необхідності, завжди можна отримати інформацію про батьків молодий морської свинки.

Крім того, більшість заводчиків охоче підтримують зв'язок з людьми, які купили в них "поросят".

НА ЗАМІТКУ: купувати морську свинку краще у заводчика.


Кого купити?

Не рекомендовано заводити єдина тварина. Морські свинки дуже чутливі до нестачі спілкування і на самоті відчувають себе погано. Якщо ви в змозі забезпечити належний догляд одному звіру, то покупка відразу двох особин вас ніяк не соромлячись, зате ви забезпечите необхідний життєвий мінімум своєю твариною і отримаєте несподівано велике задоволення від спостереження за їх спільним життям.

Купуйте тварин однієї статі і одного віку. Таким чином, ви забезпечите своїм тваринкам хорошу компанію і виключіть можливість несподіваного потомства.

На думку багатьох любителів морських свинок, краще один з одним уживаються самочки. В одній клітці можна утримувати кілька особин. Треба врахувати при цьому, що клітина повинна бути досить просторою.

Відносно спільного утримання самців єдиної думки серед любителів морських свинок поки не склалося. Більшість заводчиків і любителів відзначають, що два дорослих самця насилу уживаються разом, конкуруючи один з одним. Конкуренція нерідко призводить до бійки між самцями з нанесенням деяких ран і подряпин один одному (аж до поривів вух). Однак варто згадати, що нелагідність і спалахи агресії нерідко можуть виникнути і у винятково дамському колективі. Особливо, якщо у самок є поросята. Разом з тим у практиці відомі випадки і мирного сусідства свинок чоловічої статі.

Характери морських свинок дуже різноманітні, так що кожна ситуація дуже індивідуальна. Єдина порада, яку можна дати: намагайтеся знайомити тварин з самого юного віку. У цьому випадку шансів ужитися один з одним у них буде більше.

ВАЖЛИВО!
Морські свинки погано переносять самотність. Заводите пару одностатевих звірків, переважніше самок.

В даний час у продажу є просторі клітини з перегородкою посередині, що забезпечує активне спілкування між звірками будь-якої статі і відсутність у них конфліктів або небажаного потомства.

Якщо ви хочете завести самця, то необхідно дізнатися, як проводиться спеціальний догляд за його статевими залозами.


Зміст різностатевих тварин

Якщо ви утримуєте самку і самця і не плануєте в'язку, то помістіть їх у різні клітини або придбайте простору клітку з перегородкою посередині.

Якщо Ви все-таки зважилися отримати потомство від ваших тварин:

ВАЖЛИВО! Плануючи в'язку, задумайтеся, чи зможете ви надалі "прилаштувати" народжених дитинчат.

Якщо доля майбутніх дитинчат визначена, то треба врахувати наступне:
Не можна в'язати самок, якщо їм більше одного року і до цього вони не мали потомства;

Не можна в'язати самок, які не досягли віку 5 місяців;

Дитинчата безпородних морських свинок, а також метиси менш затребувані, ніж породисті тварини. У зв'язку з цим настійно не рекомендується в'язати безпородних тварин і тварин різних порід між собою.

не можна в'язати самок більше двох-трьох разів на рік;

не можна в'язати самок, якщо їм вже більше трьох років;

під час або відразу після вагітності самка може загинути від токсикозу.
ВАЖЛИВО!
Ніколи не в'яжіть тварин "просто так", заради забави. Цим ви піддаєте ризику здоров'я самки і заохочуєте поява "неякісного" потомства.

Нерідко у любителів морських свинок (особливо у початківців) спостерігається азарт розведення свинок: одне потомство з'являється за іншим, часто без перерви. Необхідно пам'ятати, що цим ви піддаєте загрозі здоров'я народжуючої свинки. Як б не були красиві маленькі поросята, необхідно вчасно зупинитися і задуматися про здоров'я свинки-мами і про подальшу долю народжених нею тварин.

Крім того, в даний час серед любителів морських свинок відзначається тенденція постійної зміни своїх свинок, пов'язаної зі зміною інтересів і переваг (від однієї породи до іншої і т.п.) Часто спостерігається така картина, коли початківець свінковод-любитель заводить собі свинку, потім , поспілкувавшись на форумі або відвідавши виставку морських свинок, розуміє, що його свинка далека від ідеалу. Тоді він заводить ще одну свинку, потім ще, ще ... Потім свінковод приходить до висновку, що стільки свинок він містити не в змозі, і робить спроби позбутися половини свого стада. Однак на цьому етапі він неминуче стикається з тим, що охочих придбати його дорослих свинок виявляється не так вже й багато * ... Тому будь-якому свінководу дуже важливо вчасно зупинитися і подумати про подальшу долю його тварин.
* Тут необхідно зазначити, що в даний час на форумі пропозиція навіть породистих свинок перевищує попит на них (виняток становлять рідкісні поки в Росії породи і потомство від імпортних виробників)


ДУЖЕ ВАЖЛИВО!

СВІНКОВОДУ завжди необхідно ПАМ'ЯТАТИ, що свинка - маленька беззахисна жива істота, за життя і долю якого господар несе пряму відповідальність!

Якщо Ви це усвідомили, то Ви і є той довгоочікуваний господар - мрія будь-якої морської свинки.
Категорія: Морські свинки | Переглядів: 3163 | Додав: Юра | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входа
Реклама
Міні чат
Ми ВКонтакті
Наше опитування
Вам подобається дизайн?
Всего ответов: 276
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Сьогодні були: