Блог

Головна » 2013 » Червень » 7 » Годування декоративних кроликів
19:24
Годування декоративних кроликів
Перш ніж назвати жінку зайчиком, подумай - чи вистачить капусти і не підведе чи морквина. Це жарт. А ми поговоримо про основи правильно харчування.

Чим годувати декоративного кролика? Чи можна годувати кролика картоплею, капустою, буряком, хлібом, гарбузом, кабачками, яблуками? Скільки разів годувати кроликів? Все це ми зараз будемо з'ясовувати.
У цій статті йдеться про декоративних і карликових кроликах, домашніх улюбленців, яким приділяється максимум уваги і турботи. Про годування промислових і домашніх кроликів великих порід поговоримо в іншій статті.

Отже, чим можна годувати декоративного кролика? Основний раціон декоративного кролика - це:

- Сухі корми (комбікорми, гранули, зерно, крупи);
- Зелень (шпинат, листя салату, морквяне бадилля, підв'ялена трава);
- Коренеплоди;
- Сіно;

У декоративних кроликів проблем з травленням набагато більше, ніж у їхніх більших родичів м'ясних та м'ясо-шкуркових порід. Це пояснюється генними аномаліями, накопиченням спадкових хвороб, а також перебуванням в неприродних для природи кроликів умовах, які іноді називають «упорядкована квартира з усіма зручностями» (це я про людський житло). Плюс ще недостатня обізнаність їхніх господарів в питаннях здорового харчування.

Чи варто говорити, що раціон кролика повинен задовольняти потреби його організму і повинен бути складений з урахуванням його віку та стану здоров'я, а їжа повинна містити вітаміни і корисні речовини.
Почнемо з сухих кормів. Сухі корми кроликам необхідні, вони поживні і дають енергію.
Крольчатам сухі корми починають давати з віку одного місяця життя. До цього віку вони смокчуть матку. Хороші заводчики залишають кроленят під маткою до двомісячного віку, тоді у них імунітет міцніше і розвиваються вони набагато краще. Десь у віці трьох тижнів кроленята починають пробувати «дорослу» їжу з годівниці. Якщо кроленят в цей час вже відсадили від кролиці, то слід давати їм сухий збалансований корм, овочі, зелень і сіно.

Ці продукти не дають все відразу. Вранці зазвичай дається сухий корм, а ввечері - зелень або коренеплоди, а також підкладають сіно. Кроликів потрібно годувати двічі на день - вранці і ввечері.
Кролики не з'їдають всі продукти в один прийом. Вони пожуют, побігають, потім знову йдуть до годівниці, і так весь час. З годівниці не треба прибирати корм, якщо він не зіпсований.
До сухих кормів відносяться комбікорми та крупи. Комбікорм, що продається в зоомагазині, містить всі потрібні добавки, вітаміни та мінерали. Є ще спеціальні комбікорми для молодняку. Також молодим крольчатам корисно давати геркулес (тільки не здумайте його варити!). Ще дають гречку і овес.
 
Сіно. Кролики - нічні тварини, всю ніч вони повинні щось є, так вже вони влаштовані. Сіно для цього відмінно підходить, воно некалорійне, і до того ж з'їсти його швидко у кролика не вийде. Сіно рекомендується давати на ніч. Практично всі заводчики радять давати сіно два рази на день, щоб воно завжди було присутнє в яслах. Можна так, але можна давати і тільки на ніч. Деякі кролики так люблять сіно, що не звертають уваги на інші корми. Таким сіно давайте тільки ввечері і не дуже багато.
 
Зелень. Соковиту їжу кроленята здатні починати перетравлювати у віці десь двадцяти днів. Зазвичай вони пробують те, чим харчується мати. Кроленята НЕ будуть їсти багато зелені, якщо їм вистачає молока. Якщо не вистачає, то вони компенсують недолік іншою їжею. У будь-якому випадку, коли кроленята перебувають з матір'ю, звикання до їжі йде поступово.
Якщо кроленят відсадили в цьому віці, то зелень треба давати поступово, в невеликих кількостях. А дорослі кролики з'їдають зелені за добу десь близько восьми відсотків від маси свого тіла. Це приблизно 150 грам зелені для простих декоративних, 200 грам - для висловухих декоративних баранчиків, півкіло - для великих порід.
У природі кролики їдять ще більше зелені, це основа їх харчування. Декоративних кроликів обов'язково треба годувати травою і листям, для цього в наших умовах підійдуть кульбаби, конюшину, кропива, подорожник, лопухи, кріп, морквяна бадилля, лугові трави, листя салату і редиски, садовий цикорій, паростки злакових культур. Можна пророщувати пшеницю.
 
Коренеплоди. З коренеплодів ідеально підходить морква, редька, редиска, бруква. Буряк давати не рекомендується, хоча в малих кількостях можна. Тільки сиру, а не варену. Хоча кролики буряк не дуже поважають.
Коренеплоди перед «подачею на стіл» треба мити.
 
Овочі. З овочів давайте кроликам цвітну і брюссельську капусту, броколі, крес-салат, шпинат, селера, топінамбур. Чи варто говорити про те, що овочі під час дозрівання не повинні бути оброблені гербіцидами (це така отрута для бур'янів) або містити добрива!
І ще овочі на грядці повинні бути оброблені від шкідників не пізніше ніж за три тижні до вживання в їжу! Інакше не уникнути отруєнь.
Якщо сусіди по дачі пропонують вам взяти капустяне листя для вашого вихованця, то обов'язково запитайте, коли вони обробляли капусту від гусениць. Тут треба проявити пильність, кролики від пестицидів дуже страждають.
А взагалі капустяне листя треба давати не дуже часто, так як капуста (і ще шпинат) містять у своєму складі велику кількість кальцію, який дає ниркові проблеми. І починати давати капусту рекомендується не раніше, ніж у віці трьох-чотирьох місяців.
 
Часто задають питання: чи можна годувати кролика картоплею, хлібом, гарбузом, кабачками, яблуками?
Розберемося по порядку. Годувати кролика картоплею можна. Можна годувати вареною картоплею, можна сирої, можна картопляним лушпинням. Але очищення повинні бути не гнилими і без паростків. Якщо очистки не коричневого, а зеленуватого кольору, то їх давати не можна, вони отруйні. Варена картопля повинна бути зварена недавно, менше, ніж за одну добу до годування. Картоплю треба розрізати навпіл, круглу в шкірці вони сприймають як іграшку. Врахуйте, що далеко не всі кролики їдять картоплю. До картоплі треба привчати з дитинства.

Годувати кролика хлібом категорично заборонено! Від хліба у них здуття і кишкові розлади. А ось сухарі - інша справа, сухарі давати можна і потрібно. Можна заміняти ранковий або вечірній годування сухарями. Це корисно.

Чи можна годувати кролика кабачками або гарбузом? Сирими кабачками і гарбузом годувати можна. Ось тільки не всі кролики їх їдять. Більшість вернуть від цих овочів ніс. Але, може бути, ваш кролик проявить інтерес. У будь-якому випадку гарбуз або кабачки можна спробувати дати. Тільки свіжі і без підгнилих або запліснявілих ділянок.
Яблука кролики люблять в будь-якому віці. Якщо не кислі. Яблуко теж краще розрізати. Малюків починати привчати до зелені краще саме з яблук. Давайте спочатку невеликий шматочок, в наступні дні побільше.
 
Чи можна годувати кроликів пшеницею, люцерною, огірками, кукурудзою, петрушкою?
Пшеницею годувати декоративних кроликів не рекомендується. Хоча за відсутності інших кормів можна. Справа в тому, що пшениця дуже калорійна, і призводить до ожиріння і безплідності.

Люцерна містить кальцій, який призводить до появи сечі-кам'яної хвороби. Тому люцерну треба давати в обмежених кількостях.
Огірки кроликам дають. Але від них буває розлад шлунка. Давати огірки треба не щодня і небагато. Кролики огірки люблять. Перед годуванням розріжте огірок навпіл або уздовж.
Кукурудзу кроликам теж дають. Тільки не варену. Кукурудза повинна бути або свіжа, або сушена.
Петрушка для кроликів - це ласощі. Кролики люблять і листя, і коріння петрушки. Крім того, петрушка багата вітамінами і дуже корисна.
 
Крім зелені, сіна та овочів кроликам корисно давати свіжі гілки дерев - яблунь, осик, верби, ялинок. Гілки груші кролики не їдять, в їх корі знаходяться речовини, які кролики не люблять.
Зелені лози винограду, так само як виноградне листя кролики просто обожнюють, по можливості давайте їх, адже виноград все одно вимагає обрізки.
 
Намагайтеся годувати кроликів різноманітно. Я не маю на увазі, давати все в одне годування. Ні. У одне годування - один продукт. Але наступного дня - інший продукт. Справа в тому, що якщо давати кролику на вибір кілька продуктів відразу, він вибере тільки те, що більше любить, а інше є не стане. Але те, що він любить, не завжди може містити потрібні речовини. А деякі продукти занадто калорійні. Так що у виборі раціону кроликам довіряти не можна. Давайте те, що корисно, а не те, що він їсть кілограмами. Хоча відмовити улюбленцю буває важко.
Ще один момент. Кроликів можна годувати ягодами і фруктами (вони теж продаються в готовому вигляді в зоомагазинах). Не дуже часто і в малих кількостях. Разів зо три-чотири на тиждень у якості добавки до основного раціону цілком достатньо.
 
Насчет води. Вода з-під крана цілком підійде. Краще, щоб вона була відстояна або пропущена через фільтр. Кип'ячену краще не давати. Мінеральна кроликам теж не кращий варіант, в ній багато солей, що дає ускладнення на нирки. Вода у кролика повинна бути завжди.
 
Ще треба придбати для кролика мінеральний камінь (коричневий). Якщо йому не вистачає мінеральних речовин, то камінь завжди під рукою. Тобто десь поблизу. Річ дуже потрібна, не нехтуйте.
 
Ще в зоомагазинах продаються такі ласощі, як дропси. Їх можна використовувати в деяких випадках, коли ви навчаєте кролика чогось чи намагаєтеся налагодити з ним кращий контакт. Але краще обходитися без них. А в якості заохочення давати невеликі шматочки сухарів, вони корисніше і кролики їх дуже люблять.
 
От і все з основ правильного харчування. Якщо у вас є питання, задавайте в коментарях. А вашим кроликам - хорошого апетиту і веселого настрою!
Переглядів: 9178 | Додав: Юра | Теги: кормити, чим, як, кролі, кролики, годування, декоративні, кормления | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входа
Реклама
Міні чат
Ми ВКонтакті
Наше опитування
Як вам новий дизайн?
Всего ответов: 161
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Сьогодні були: